Hvad er et kronologisk CV?

4. november 2020 Slået fra Af admin

Et  kronologisk cv er sjovt nok, også kendt som et omvendt kronologisk CV, som er det mest populære format blandt jobsøgende. Som navnet antyder, sætter dette format din seneste eller nuværende ansættelse først efterfulgt af det job, som du havde før da, indtil du arbejder dig tilbage til dit første job.

Ofte foretrækkes det kronologiske CV layout, fordi det er en nem måde at fordøje en ansøgers karriere og oplysninger på, da det typisk er det mest anvendte CV format. Derfor ansættelsesledere er efterhånden mest vant til denne form for opsætning af et CV. Derfor foretrækker ansøgere også dette af samme grund. Det fremhæver din karrieres progression og øgede omfang af af ansvar og færdigheder. Her vil vi komme nærmere ind på, hvad et kronologisk CV er, og hvorfor det er så populært.

Hvilke former for CV formater findes der?

Der findes typisk tre former for CV. Et funktionelt CV, et kombination eller hybrid CV og det kronologiske CV. Mest bemærkelsesværdigt forskelle mellem de tre formater er, hvordan det funktionelle format fremhæver færdigheder, der er relevante for jobbet, uanset hvornår og hvor ansøgeren har erhvervet disse. Ulempen ved dette kan dog være, at formatet ligger lidt op til, at ansøgeren skjuler noget. Ledere, som der ikke er vant til dette format, kan finde det forvirrende at læse igennem og forstå.

Kombinations CV formatet er fleksibelt, hvilket til tider kan gøre det svært at skelne fra andre former for CV formater. I de fleste tilfælde starter et kombinations CV dog med et funktionelt layout, der inkluderer en oversigt over kvalifikationer eller højdepunkter i din karriere, og herefter efterfulgt af en liste over færdigheder, der er relevante for jobbet. Derefter kommer den kronologiske del, som er en sektion omkring din arbejdshistorik og uddannelsesbaggrund.

Det kronologiske CV fokuserer som sagt på ansøgers karriere ud fra nuværende eller sidste ansættelse. Det er opført lige under det professionelle CV og inkluderer en punktliste, der beskriver kandidatens færdigheder og præstationer. Fordelen ved det kronologiske CV er således at det er let at forstå og fremhæver ansøgerens karriere. Ulempen ved dette kan dog være, at det er for almindeligt og derved ikke skiller sig ud. Dermed sagt, er formatet særligt velegnet til alle.

Hvordan er et kronologisk CV opbygget?

Et kronologisk CV er opbygget som liste over alle de sektioner, som du har brug for i et CV:

• Kontaktinformation
  • Header